De pH waarde van de bodem is erg belangrijk en heeft invloed op de structuur, waterdoorlatendheid en nutriëntenlevering van de bodem. De pH waarde is daarom een belangrijke indicator voor de opbrengst van mais. Zowel een te lage als een te hoge pH werken negatief voor de maisopbrengst. De gewenste pH is afhankelijk van de grondsoort en het gewas wat geteeld wordt. Bij een lage pH (hoge zuurgraad) adviseren we om de mais te bekalken.
Vuistregel
Als vuistregel gelden de volgende waardes voor een te lage pH voor de verschillende grondsoorten.
- Zand-, dal- en veengrond < 5
- Rivierkleigrond < 6,1
- Lössgrond < 6,4
- Zeekleigrond Zeer variabel
De minimale pH waarde voor zeekleigrond is zeer variabel door de grote wisseling in lutum, organische stof en koolzure kalk gehalte i. Koolzure kalk is de buffer van kalk in de bodem en kan verdwijnen of inert worden en buffert dan niet meer[i] [ii].
Bekalken als pH te laag wordt
Voor mais is het belangrijk om te bekalken als de pH te laag wordt. Bij zware kalkgiften (groter dan 4000 kg nw/ha) wordt geadviseerd de kalkgift te splitsen ii. De nw waarde is de neutraliserende waarde van de kalk. Hoe hoger de nw waarde, hoe groter het effect op de pH. Andere kenmerken die de werking van kalk bepalen zijn fijnheid, reactiviteit, vochtgehalte, strooibaarheid en magnesiumgehalte [iii]. Magnesium zit in sommige kalkmeststoffen en dient alleen gebruikt te worden als het magnesiumgehalte van de grond laag is (< 75 g MgO op zand, < 60 g MgO op klei)[iv].
De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen geeft voor de verschillende grondsoorten gedetailleerd weer tot welke pH waarde bekalkt moet worden. Dit advies is online te vinden op de website van de commissie.
Mais bekalken in het najaar
Het najaar is een goed tijdstip om te bekalken, omdat:
- Kalk tijd nodig heeft om te werken.
- Bekalken en N-bemesting met ammonium niet goed samen gaan. Kalk reageert namelijk met ammonium en hierdoor treden ammoniakverliezen op.
- Bekalken een positieve invloed heeft op de vertering van gewasresten.
Kalkmeststoffen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ons assortiment biedt een breed scala aan kalkmeststoffen. Prijstechnisch aantrekkelijke kalkmeststoffen zijn Ankal en Limkal. Neem voor advies en informatie contact op met je specialist.
[i] https://www.eurofins-agro.com/nl-nl/kalkgrond-en-fosfaat
[ii] A.G. Jongmans,. M.W. van den Berg,. M.P.W. Sonneveld,. G.J.W.C. Peek,. & R.M. van den Berg van Saparoea. Landschappen van Nederland Geologie, bodem en landgebruik. 2018. Wageningen Academic Publishers.
[iii] https://nutrinorm.nl/meststoffen/de-eigenschappen-van-kalkmeststoffen/