Veehouders zien soms maiskorrelresten in de mest, zeker in de eerste maanden wanneer van een nieuwe maiskuil wordt gevoerd. Wist u dat maiskorrelresten in de mest veel meer voorkomen bij flint-mais dan bij dent-mais? Dat toont dat de zetmeelverteerbaarheid bij dent-mais aanzienlijk hoger ligt dan bij flint-maisrassen. Dat is een belangrijk gegeven bij de samenstelling van het optimale rantsoen.
Zachtere Dent-korrel
Waarom is de dent-maiskorrel zachter dan de flint-korrel? Bij dent-mais zitten de zetmeelgranules veel losser in het weefsel (endosperm). Daardoor is het bloemige zetmeel uit dent-mais in de pens en in het verdere verteringssysteem van de koe veel beter bereikbaar en verteerbaar. Dit zorgt voor een betere zetmeelverteerbaarheid.
Minder onverteerde korrelresten bij dent-mais
Daarnaast is het prolaminegehalte in dentmais lager. Prolamine is een eiwit en zorgt ervoor dat de zetmeeldeeltjes aan elkaar kleven. Bovendien lossen prolaminen niet op in water, ze stoten het zelfs af. Een lager prolaminegehalte maakt dat enzymen en bacteriën in de pens van de koe of varken de zetmeeldeeltjes makkelijker kunnen losweken en verteren. Ook daardoor ziet u bij het voeren van Dent-mais minder onverteerde korrelresten terug in de mest. En minder verlies van zetmeel dus.
Sneller de kuil openen met Dent-mais
Stukjes korrelresten in de mest komen vaak voor de eerste maanden van het voeren van een nieuwe maiskuil. Om dit te voorkomen zou u langer moeten wachten met het openen van de kuil. Onderzoek toont echter dat het mogelijk is om de kuil sneller te openen met dentmais, juist door de betere verteerbaarheid. Bij het werd de zetmeelverteerbaarheid gemeten twee maanden na het inkuilen en nog een keer zes maanden na het inkuilen onderzoek (Lalotte et al., 2016, Univ. Lorraine, Nancy, Frankrijk, Dupont Pioneer).
Zoals te zien is in bovenstaande tabel ligt de zetmeelverteerbaarheid van dent-mais twee maanden na het inkuilen 7% hoger dan bij flint-mais. De zetmeelverteerbaarheid van flint-mais neemt weliswaar toe wanneer de kuil langer gesloten blijft, maar weet ook na zes maanden het niveau van dent-mais niet te bereiken. De zetmeelverteerbaarheid van dentmais is dus niet alleen veel sneller op niveau, maar ligt zowel na twee maanden àls na zes maanden hoger. Door deze hogere zetmeelverteerbaarheid heeft de veehouder de mogelijkheid om zes tot acht weken na het inkuilen al nieuwe mais te voeren in het rantsoen, zonder dat dit tot grote zetmeelverliezen in de mest leidt.
Download de brochure Pioneer-Innovatief in dent-mais
Met bijna 100 jaar ervaring kan Pioneer gerust pionier genoemd worden in de veredeling van dentmais. Pioneer heeft de verschillen tussen flint-mais en dent-mais samengevat in de brochure Pioneer-Innovatief in dent-mais. U kan deze brochure hier gratis downloaden.
Meer weten over Pioneer-Dentmais? Kijk op:
Dentmais op steeds meer percelen: Dentmais vs. Flintmais