Binnen de maïsrassen bestaan er wereldwijd twee grote genetische types: Flint-maïs en Dent-maïs. Uiterlijk zijn de verschillen tussen beide types goed te zien. Het belangrijkste verschil tussen Flint-maïs en Dent-maïs is de korrelstructuur. “De korrel van Dent-maïs is zachter”, legt Mark De Veirman (Pioneer Area Sales Manager Vlaanderen) uit. “Het zachte zetmeel van Dent komt daardoor beter beschikbaar in de pens van de koe.“
Flint-maïs werd in onze streken geintroduceerd in de jaren ’70. De Flint-maïsrassen waren vroeg en hadden een goede koudetolerantie. Door sterke inspanningen van de Pioneer-kwekers zijn er sinds enkele jaren ook vroege, stabiele Dent-maïsrassen. Pioneer kan op die manier goede, kwalitatieve Dent-maïshybriden leveren in iedere vroegrijpheid.
Deuk in de korrel
Het verschil tussen Flint-maïs en Dent-maïs is uiterlijk goed te zien. Dent-maïs heeft een deukje in de korrel. ‘Dent’ is het Engelse woord voor ‘deuk’. De Dent-korrel is ook platter. Flint-maïs heeft geen deuk in de korrel en heeft een ronde, harde en glazige korrel.
De verschillen tussen de kenmerken van Dent-maïs en Flint-maïs zijn hieronder schematisch weergegeven.
Zachter zetmeel
Mark De Veirman (Pioneer) toont de hardheid van de Flint-korrel door met de nagel van de duim in de maïskorrel te duwen. Bij Flint-maïs gaat dit moeilijk. Bij Dent-maïs blijft dat makkelijk, ongeacht de rijpheid van de korrel. “Het belangrijkste verschil tussen Flint-maïs en Dent-maïs zit in de zachte structuur van de Dent-korrel”, zegt De Veirman. “Het zachte zetmeel uit de korrels van Dent-maïs komt beter beschikbaar in de pens van de koe, tegenover Flint. Deze betere beschikbaarheid kan leiden tot hogere energieopnames en hogere producties. Een deel blijft bestendig en wordt verteerd in de dunne darm. Bij Flint-maïs bestaat de kans dat zetmeel ook de darm passeert en uitgescheiden wordt in de mest.”
Oogsten bij een hoger DS-gehalte
De Veirman vertelt verder dat er ook bij het oogsten en conserveren een verschil is tussen Dent-maïs en Flint-maïs:“Vandaag wordt maïs niet meer geoogst aan 30% Droge Stof, maar eerder aan 35% tot 37% Droge Stof. Bij de rijpere maïs is de voederwaarde hoger door een hoger zetmeelgehalte. Ook de DS-opname van het voeder is hoger. Maar: bij het stijgen van het Droge Stof-gehalte daalt de zetmeelbeschikbaarheid. Hoe rijper de kolf, hoe meer de beschikbaarheid van zetmeel afneemt. Het zetmeel is dus minder beschikbaar voor de koe. Dat is vooral het geval bij Flint-maïsrassen. Talrijke proeven én onze ervaring uit de praktijk tonen aan dat Dent-maïs zich beter leent om te oogsten aan 35-37% DS dan Flint.”
Sneller uitkuilen met Dent
Kijken we naar het conserveren, dan tonen proeven dat er een verschil is in zetmeelverteerbaarheid tussen Flint-maïs en Dent-maïs.
De Veirman legt uit: “De zetmeelverteerbaarheid werd gemeten 2 maanden na inkuilen en 6 maanden na inkuilen. 2 maanden na het inkuilen ligt de zetmeelverteerbaarheid 7% lager bij Flint-maïs dan bij Dent-maïs (89% t.o.v. 96%).”
“De zetmeelverteerbaarheid neemt toe naarmate de kuil langer gesloten blijft. Dat is de reden waarom er van kuilen die geopend worden na de winter, vaak beter gemolken wordt: het zetmeel is beter opneembaar geworden. Het is dus vooral bij Flint-maïsrassen belangrijk de maïskuilen een lange tijd gesloten te houden. Bij Dent-maïs kan de kuil veel sneller geopend worden.” (bron Lalotte et al. 2016, Univ, Losianne, Nancy, Frankrijk)
Pioneer heeft de verschillen tussen Flint-maïs en Dent-maïs samengevat in de brochure Pioneer-Dent. U leest er ook over de voordelen van Pioneer-Dent-maïs. U kan deze brochure hier downloaden.
Uw Pioneer-contactpersoon voor meer informatie:
Mark De Veirman | Area Manager Vlaanderen | 0475 46 04 32 |
Bart Verellen | Agronomy Manager Benelux | 0476 48 24 52 |
Jo Van der Donck | Regionaal Medewerker | 0477 75 99 27 |
Martin Geldhof | Regionaal Medewerker | 0477 40 29 66 |
Silke Annendyck | Proefveld Medewerkster | 0479 69 53 17 |
Kijk ook eens op Corteva.be én volg Corteva op Facebook.