Het Departement voor Landbouw en Visserij wil graag de aandacht vestigen op enkele vaak gemaakte fouten bij de toepassing van de agromilieumaatregelen.
De voorbije jaren werden nog te veel fouten vastgesteld bij de uitvoering van deze maatregelen. Dit leidt niet alleen tot verminderde uitbetalingen en sancties voor de betrokken landbouwer, maar ook tot verhoogde controles voor deze agromilieumaatregelen.
Voldoende klaver in grasklaver bij teelt van vlinderbloemigen (VLI)
Bij aanvraag van de VLI-premie voor de teelt grasklaver moet de klaver duidelijk zichtbaar aanwezig zijn op het veld gedurende de volledige aanhoudingsperiode. Enkel facturen en certificaten van inzaai kunnen voorleggen, volstaat niet. Het resultaat op het veld is ook van belang. Indien er onvoldoende klaver aanwezig is, moet er doorgezaaid of heringezaaid worden. Anders moet de bijkomende bestemming ‘VLI’ van het perceel verwijderd worden om de betalingsaanvraag in te trekken.
De teelt van grasklaver is niet eenvoudig. Het is belangrijk zich hierover goed te informeren. Praktische infofiches voor de teelt van vlinderbloemigen zijn te vinden op de website van het Landbouwcentrum voor voedergewassen (www.lcvvzw.be) onder ‘publicaties’. Bekijk zeker ook het filmpje ‘tips bij de teelt van vlinderbloemigen’ op onze website (https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/agromilieuverbintenissen/teelt-van-vlinderbloemigen-pdpo-iii).
Mechanische onkruidbestrijding (MOB) effectief toepassen
Er mogen geen herbiciden en bodemontsmettingsmiddelen gebruikt worden tijdens de hele hoofdteelt én de voorbereidingswerkzaamheden op de percelen waarvoor u subsidie aanvraagt. Voor eenjarige teelten gelden die voorwaarden eveneens voor de voor- en nateelten, behalve als de nateelt de hoofdteelt van het volgende jaar is.
Het gebruik van de nodige machines moet ook aangetoond worden bij controle. Het onkruid manueel verwijderen op het betrokken perceel komt niet in aanmerking.
Oppervlakte percelen bij verwarringstechniek in de fruitteelt (VER)
De percelen moeten naargelang het gebruikte product minstens 1 of 2 ha groot zijn, of een aaneengesloten blok vormen van 1 of 2 ha fruit waarop de subsidie wordt aangevraagd. Kleinere, geïsoleerde percelen komen niet in aanmerking komenvoor subsidie.
De dispensers moeten uiterlijk op 15 mei uithangen, ook al is er op dat moment nog maar weinig druk van fruitmotten.
Checklisten
Net zoals vorig jaar voorziet het Departement voor Landbouw en Visserij zogenaamde checklisten voor deze agromilieumaatregelen. Deze checklisten zijn bedoeld als een extra hulp voor de landbouwer voor de correcte uitvoering van de maatregel. Aan de hand van een checklist kan snel nagegaan worden of aan de vereiste subsidievoorwaarden is voldaan. Net als de infofiches zijn de checklisten terug te vinden op de website www.vlaanderen.be/landbouw/agromilieumaatregelen bij elke maatregel.
Bron: Departement Landbouw en Visserij – 13 maart 2018