Op 15 januari 2019 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs daalt met 0,8 cent tot 17,6 cent. De DVE-toeslag staat momenteel op 66,9 cent en stijgt met 4,2 cent t.o.v. vorig maand.
De DVE-toeslag loopt daarmee voor de derde maand op rij op.
- Alle eiwithoudende grondstoffen worden duurder t.o.v. de vorige maand. De eiwitmarkt wordt vooral bepaald door de sojamarkt en die wordt beïnvloed door een normale Zuid-Amerikaanse oogst en de handelsoorlog tussen China en VS. Door de Amerikaanse shut-down wordt de marktinformatie traag verspreid.
- Raapzaadschroot blijft duur omwille van de grote vraag naar GMO-vrije melk. Dure GMO-vrije soja wordt vervangen door raapzaadschroot.
- DDGS is wel een goedkoop en waardig GMO-vrij alternatief, maar wordt duurder door de hogere vraag.
De energierijke producten blijven stevig geprijsd door de krappe voorraad van tarwe en gerst. Maismeel is momenteel de interessante bron om zetmeel aan te voeren in het rantsoen. Droge bietenpulp blijft met 112 procent van de voederwaardeprijs een duur product. Enkel in specifieke gevallen, bij laag suikergehalte van het rantsoen, is het aangewezen.
Structuurbronnen zijn duur. De huidige prijzen voor stro, luzerne en graszaadhooi liggen ver boven de gemiddelde prijzen van afgelopen jaar. Het aanbod luzerne, stro en graszaadhooi is beperkt tot aan de nieuwe oogst.
Brokken fors goedkoper. De vulstoffen van brokken zijn sterk gedaald in prijs. Meestal worden hier palmpitschroot en sojahullen voor gebruikt. Die zijn respectievelijk 55 en 75 procent van de voederwaardeprijs. Je kan ook overwegen om deze in je basisrantsoen te voeren.
In de bijproducten blijft tarwegistconcentraat steeds interessant. Je moet er wel een vloeistofsilo voor hebben en voldoende voersnelheid kunnen houden. Praktisch past dit daarom pas vanaf 200 melkkoeien.
Voor de volledige berekening klik Saldo actua januari 2019
Bron: Niels Achten in Melkveebedrijf februari 2019