Het webinar van jongstleden stond geheel in het teken van het optimaliseren van je rendement door te werken aan je Voerefficiëntie. Omdat dit webinar erg goed werd gewaardeerd, plaatsen wij het ook op onze website, zodat u het altijd terug kunt kijken.
Hoe effectief is je voer….
Hoeveel melk maakt een koe uit het voer? Wat zijn de normen en hoe kan ik de resultaten op mijn bedrijf verbeteren? Dat stond centraal in de webinar ‘Voerefficiëntie in de Melkveehouderij’.
De voerefficiëntie wordt berekend door het aantal kilo’s melk te delen door de opgenomen kilo’s droge stof uit het opgenomen rantsoen. Gemiddeld varieert deze in de praktijk van 1,1 tot 1,6. Daarbij halen de nieuwmelkte koeien veelal de hoogste waarden voor voerefficiëntie. Soms is een voerefficiëntie heel hoog, omdat de koeien zichzelf te sterk weggeven. Dat is niet wenselijk. Vaarzen en koeien die al lang in lactatie zijn, hebben vaak wat lagere waarden. Vaarzen zijn immers nog in de groei en oudmelkte koeien moeten weer in conditie komen en hebben een deel voeding nodig voor het kalf.
Kortom: de waarde van de voerefficiëntie moet passen bij de groep. Toch vraagt een suboptimale voerefficiëntie aandacht. Vaak kan er door kleine verbeteringen al veel bereikt worden en kan er geld bespaard worden op de voeding. Of er wordt met dezelfde hoeveelheid voer een hogere melkproductie bereikt en dus ook omzet en cashflow. Verbetering van 0,1 voerefficiëntie betekent al snel 2 liter melk per koe meer. Bij 100 koeien is dat al 70 euro per dag melkopbrengst ofwel > 25.000 euro per jaar.
Het is van belang dat het gevoerde rantsoen, en het restvoer, gewogen kan worden en dat er melkproductiegegevens per koe beschikbaar zijn. Dan wordt duidelijk waar er nog kansen liggen. Is dat door verbetering van ruwvoerkwaliteit? Verbetering van de genetische aanleg van de koeien? Verbetering van de diergezondheid op het bedrijf? Overal liggen kansen, dus ook op de bedrijven waar al wel een goede voerefficiëntie bereikt wordt.
In het webinar van 21 oktober gaven De Heus, KWS en Speerstra Feed Ingredients antwoord op alle aspecten die invloed hebben op het realiseren van een optimale en passende voerefficiëntie.
Bekijk hier het webinar.