“Vijf voor twaalf ingrijpen, in plaats van vijf over twaalf”

De groei van het bedrijf naar 290 melkkoeien, plus droogstaand en opfok, is voor melkveehouderij Klaverhof Agten in Pelt reden om te kijken naar een uitgebreider systeem dan tochtdetectie alleen. Uiteindelijk is er gekozen voor de SenseHub, met het premiumpakket van Allflex Livestock Intelligence, waarmee de veestapel realtime wordt gemonitord. “Gezondheidsproblemen tijdig opmerken, dat is voor ons de voornaamste reden”, verklaart melkveehoudster Christine Boonen.

“Vijf voor twaalf ingrijpen, in plaats van vijf over twaalf”, vertelt Boonen treffend. Het melkveebedrijf werkt sinds de zomer van 2019, na de uitbreiding, met het pakket. “We kunnen nu vroegtijdig problemen signaleren, die visueel nog niet zichtbaar zijn. Hiermee kunnen we op voorhand ingrijpen en ernstige aandoeningen en grotere schade voorkomen.”

Tochtdetectie

Het bedrijf kon al realtime tocht detecteren. “Daar waren we al tevreden over en dat wilden we opnieuw. Met de SenseHub en het premiumpakket krijgen wij een volledig plaatje over de koeien. Voor tochtdetectie durf ik wel te zeggen dat wij blindelings op dit systeem varen. In bijna alle gevallen worden de dieren met tocht ook geïnsemineerd.”

Routines

De gezondheidsindex combineert verschillende parameters en monitort de koeien individueel. Ook de groepsroutines met vreten en beweging volgen wij nauw gezet. “Zijn de koeien consistent of moeten we bijsturen? Hetzelfde geldt voor hittestress. Doordat we tijdig signaal krijgen, kunnen we eerder handelen.” Met het oog op gezondheid zijn Boonen en haar man in staat om sneller te reageren. “Meteen hebben we in kaart of een dier ziek is of zich niet honderd procent voelt. In de meeste gevallen is er ook echt iets. Denk aan een baarmoederontsteking of ketose. Visueel is het ooit moeilijker om de eerste signalen op te vangen binnen ons koppel, daarom vertrouwen wij op dit systeem om ons tijdig te waarschuwen.

Positief gevoel

Boonen is ontzettend tevreden over de keuze. “Met de selectiepoort was het even zoeken omdat we één van de eerste in België waren. Het contact met de vertegenwoordiger en zelfs het hoofdkantoor in Italië is ontzettend goed. Wij kijken kritisch naar de zaken en kaarten verbeterpunten aan. Recentelijk is er nog een update met verbeterpunten die wij hebben aangedragen, doorgevoerd. Ook is er een delegatie van Allflex uit Israël en Italië op ons bedrijf komen kijken om onze kant van het verhaal in de praktijk te ervaren. Dat geeft ons echt een positief gevoel.”

Kijk voor meer informatie op www.allflex.global/nl

GEBRUIKERSERVARING Christine Boonen (Melkveehoudster Pelt)

Gezondheidsproblemen tijdig opmerken. Voor melkveehouderij Klaverhof Agten in Pelt zit daar het grootste voordeel van de SenseHub, met het premiumpakket van Allflex Livestock Intelligence. “Hierdoor kunnen we vroegtijdig ingrijpen op problemen, die visueel nog niet zichtbaar zijn. Hiermee voorkomen we ernstige aandoeningen en grotere schade op voorhand”, verklaart melkveehoudster Christine Boonen. Het bedrijf is rond de zomer van 2019 gegroeid naar 290 melkkoeien, plus droogstaand en opfokvee. “We werkten al met tochtdetectie. Om onze koeien korter op te volgen, zochten we een uitgebreider systeem. Met de SenseHub en het premiumpakket krijgen wij een volledig plaatje over de koeien. Voor tochtdetectie varen wij blindelings op dit systeem. In bijna alle gevallen worden de dieren met tocht ook geïnsemineerd. De gezondheidsindex combineert verschillende parameters en monitort de koeien individueel. Ook de groepsroutines met vreten en beweging volgen wij nauw gezet. Hetzelfde geldt voor hittestress. Zijn de koeien consistent of moeten we bijsturen?” Boonen is ontzettend tevreden over de keuze. “Met de selectiepoort was het even zoeken omdat we één van de eerste in België waren. Het contact met de vertegenwoordiger en zelfs het hoofdkantoor in Italië is ontzettend goed. Wij kijken kritisch naar de zaken en kaarten verbeterpunten aan. Allflex is zeer nieuwsgierig naar onze kant van het verhaal.”

Kijk voor meer informatie op www.allflex.global/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: