Voermarkt vindt richting omhoog

Op 17 december 2019 publiceerde Wageningen (WUR) de nieuwste voerwaardes (www.voederwaardeprijzen.nl). De kVEM-prijs stijgt licht naar 18,0 eurocent. De DVE-toeslag stijgt naar 67,1 eurocent.

Droge grondstoffen

Advertising
  • De eiwitmarkt wordt gestuurd door sojaschroot. Raap is behoorlijk in prijs gestegen waardoor er weinig verschil meer is.
    • De sojamarkt is licht gestegen. China is terug soja in Noord-Amerika aan het kopen; Zuid-Amerika is uitverkocht.
    • De raapschrootprijzen lopen richting van einde seizoen op door de verwachte krapte in het aanbod van raapzaad.
    • Raapschroot en sojaschroot zijn beide net zo duur geprijsd. DDGS blijft een interessant product om eiwit aan te vullen.

De energiemarkt

  • De granen zijn stabiel op dit moment, wel blijft krapte aan transportcapaciteit tegen het einde van het jaar de prijs ondersteunen. Wanneer dit tweede helft januari opgelost is zal bekend worden of er nog een correctie mogelijk is.

Brokken stabiliseren in prijs. De zetmeelrijke brokken kunnen op dit moment zeer scherp geprijsd worden (gekeken naar de grondstoffen).

Met name de vulmiddelen zoals palpitschilfers en sojahullen zijn de laatste weken behoorlijk in prijs gestegen.

Bijproducten zijn ten opzichte van de droge grondstoffen duur geprijsd. Op dit moment zien we een krap aanbod van bierbostel, zodat de prijs stijgt. De perspulphandel is momenteel gaande. Inzet als krachtvoer is zeer interessant. Om als ruwvoer in te zetten is dit minder interessant bij voldoende snijmais op voorraad.

Voor de volledige getallen klik Saldo Actua december 2019

Bron: naar Bas Aarts (Liba) in Melkveebedrijf editie België januari 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: