Volautomatisch voeren, van kuil naar koe

Het is inmiddels twee jaar geleden dat een proefmodel van het volautomatische voersysteem van Schuitemaker aan de pers werd gepresenteerd. Nu de Innovado in productie is genomen, heeft deze wereldprimeur zijn weg gevonden naar het bedrijf van de familie Bom-Wessels in Emmer-Compascuum (Drenthe).

Daar werkt de installatie sinds april het voer van de kuil naar de koe toe. De zelfrijdende mengwagen was aan vervanging toe. Dat vroeg een forse investering en een gedegen afweging. Een goed moment dus om de mogelijkheden te overwegen. Daarbij kwam uiteraard ook het automatisch voeren in beeld.

Advertising

De beschikbare systemen werden door de familie Bom-Wessels tegen het licht gehouden. “We voerden al drie keer per dag, ook omdat de voermengwagen klein was, en om de koeien van fris voer te voorzien. Dat kostte veel tijd.”

Sinds april jl. draait de Innovado op het bedrijf. “Er is nu meer tijd voor klussen waar we voorheen amper aan toekwamen. We hebben de aanschaf van een nieuwe zelfrijdende voermengwagen vergeleken met de Innovado van Schuitemaker. Je moet natuurlijk geen appels met peren gaan vergelijken.” Bom doelt daarbij op de prijs van een tweedehands zelfrijder. “Het voordeel van automatisch voeren is uiteraard dat de arbeid vervalt. Dat maakte voor ons de keuze voor een Innovado tot een reële optie.”

Voor de volledige reportage klik Volautomatisch voeren, van kuil naar voer

Bron: Erna van Butzelaar in Melkveebedrijf juli 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: