Voorwaarden groenbedekkers ecologisch aandachtsgebied nog versoepeld

De Europese Commissie heeft in het kader van de droogte nog enkele bijkomende versoepelingen aan de vergroeningsmaatregelen voorgesteld, zodat de groenbedekkers nog beter kunnen ingezet worden voor de productie van ruwvoeders.

De Europese Commissie voorziet weliswaar pas tegen eind september in een formele goedkeuring van deze voorstellen. De maatregelen zullen wel met terugwerkende kracht van toepassing zijn. Onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie, licht het departement Landbouw en Visserij daarom nu reeds de toepassing van deze geplande versoepelingen toe.

Advertising

Alle andere voorwaarden blijven van kracht. Raadpleeg hiervoor de aangepaste checklist onder de rubriek ecologisch aandachtsgebied op www.vlaanderen.be/landbouw/vergroening

  • EAG groenbedekker kan als hoofdteelt 2019 behouden blijven

Wintergewassen die bestemd zijn voor begrazing of ruwvoederproductie en normaal worden ingezaaid in de herfst, kunnen dit jaar uitzonderlijk beschouwd worden als groenbedekker voor ecologisch aandachtsgebied (EAG). Dit betekent dus dat de groenbedekker mag blijven staan als hoofdteelt van het volgende jaar en niet eerst hoeft te worden ondergewerkt of vernietigd.

  • EAG groenbedekker als voedergewas mag zuivere teelt zijn in 2018

De groenbedekker voor ecologisch aandachtsgebied mag ingezaaid worden als zuivere teelt, indien deze bestemd is voor begrazing of ruwvoederproductie. In de bijgevoegde lijst zijn de zaaidichtheden terug te vinden die garant staan voor een optimale ontwikkeling van de groenbedekker. De landbouwer moet kunnen aantonen dat hij minstens 50 procent van de aangegeven minimale zaaidichtheid heeft gebruikt. Opgelet, deze afwijking is enkel van toepassing op groenbedekkers die in aanmerking komen voor ruwvoederwinning of begrazing.

De groenbedekkers die voor bovenstaande versoepelingen in aanmerking komen, zijn opgenomen in onderstaande lijst.

Voor de lijst van mogelijke groenbedekkers die voor begrazing of ruwvoederwinning in aanmerking komen klik Lijst mogelijke groenbedekkers die voor begrazing of ruwvoederwinning in aanmerking komen

Bron: Departement Landbouw en Visserij – 18 september 2018

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: