Het KMI heeft de droogte van afgelopen lente en zomer erkend als ‘uitzonderlijk’. Joke Schauvliege, de minister van Landbouw, laat nu verder onderzoeken of de getroffen landbouwers een beroep kunnen doen op het Vlaams Landbouwrampenfonds. Een erkenning van een landbouwramp is alleen mogelijk als de totale schade hoger ligt dan 1,24 miljoen euro en als de gemiddelde schade per dossier hoger is dan 5.580 euro. Het is daarom belangrijk dat de landbouwers nu de schade op hun percelen melden aan de betrokken gemeente.
Van de gemeenten wordt verwacht dat zij uiterlijk op 21 september 2018 een raming van de totale schade en het aantal schadegevallen melden aan het Departement Landbouw en Visserij. Dat wijst er in een mededeling op dat de commissies voor de definitieve vaststelling van de schade ‘in de mate van het mogelijke’ een beroep kunnen doen op de aanwezigheid van een expert van het Departement Landbouw en Visserij.
Recent is het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij (www.landbouwvlaanderen.be) uitgebreid met een ‘Geoloket Landbouw’. Via deze module is er onder meer informatie over de landbouwgebruikspercelen raadpleegbaar. Naast de gebruikelijke luchtfoto’s en intekening van de percelen zijn daar nu ook satellietbeelden ter beschikking gesteld. Deze geven een groei-index (indicatie van fotosynthese) weer van de gewassen die eind juli op de percelen stonden. Hoge indices (groene kleuring) geven een hoge graad van fotosynthese weer, lage indices (bruine kleuring) geven aan dat er eind juli weinig of geen fotosynthese meer aanwezig was op die locatie.
Intussen blijft de procedure uit de omzendbrief van juli 2010 met richtlijnen tot het bijeenroepen van commissies tot vaststelling van schade aan teelten onverwijld van kracht. Dit betekent onder meer dat er een proces-verbaal moet worden opgesteld en dat de percelen door de schattingscommissies ter plaatse bezocht moeten worden om de schade vast te stellen. De informatie op het Geoloket Landbouw kan echter ter ondersteuning door de schattingscommissies gebruikt worden, bijvoorbeeld om voor silomaïs de accuraatheid van de inschattingen van schade te velde te verhogen.
Bron: Departement Landbouw en Visserij – 31 augustus 2018