Uit de resultaten van de bevraging van het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking over het jaar 2015, blijkt dat er afgelopen jaar bijna 40,5 miljoen kg stikstof uit dierlijke mest (incl. export) werd verwerkt in Vlaanderen. Dat is opnieuw is een stijging met 3 procent.
Omzeggens de helft – 49 procent om precies te zijn – van de stikstofverwerking werd gerealiseerd door de verwerking en export van varkensmest (in totaal 20 miljoen kg N), gevolgd door de verwerking en export van pluimveemest (in totaal 15 miljoen kg N).
Naast een lichte stijging van de operationele verwerkingscapaciteit (+3 procent) is er ook een kleine stijging van de gebouwde capaciteit (+ 1 procent). De vrije capaciteit blijft net als vorig jaar 23 procent.
In 2015 is er één nieuwe installatie opgestart (biologie) en was er één faillissement. In 2016 wordt de opstart van één nieuwe installatie verwacht.
2015 kende een lichte daling (5.807 ton) van de export van ruwe varkensmest naar Nederland. De export van ruwe pluimveemest is met 31 procent gestegen ten opzichte van 2014 (+ 1,6 miljoen kg N); uitgedrukt in tonnages gaat het om een stijging van 9 procent.
Frankrijk blijft nog steeds het belangrijkste land voor export van Vlaamse mestproducten (hoofdzakelijk biothermisch gedroogde mest), gevolgd door bekalkte mest. De export richting Duitsland is iets gedaald (van 3 naar 1 procent t.o.v. de totale tonnages geëxporteerde verwerkte mestproducten); de export naar Nederland is dan weer iets gestegen (van 35 naar 40 procent), voornamelijk door een stijging van export van chamignonsubstraat. De export naar andere landen (binnen of buiten Europa) blijft stabiel.
In 2015 is slechts een lichte stijging van de operationele verwerkingscapaciteit te zien. Gezien de strengere bemestingsnormen pas ná de voorjaarsbemesting 2015 in voege zijn gegaan, en de uitzonderlijk natte weersomstandigheden in 2016, wordt verwacht dat in 2016 opnieuw meer mest zal verwerkt worden.
Voor een gedetailleerde bespreking van de enquêteresultaten klik Enquete VCM 2015_FINAAL
Bron: VCM Nieuws 5 juli 2016