Minister van Landbouw Jo Brouns liet recent in een vergadering van de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid weten dat hij ziet dat het Stikstofdecreet voor een uitdaging vormt voor melkveehouders met potstallen. Hij benadrukt dat hij de potstallen, goed voor dierwelzijn en bodem, niet wil afschrijven en actief zoekt naar oplossingen.
Brouns stelt dat de generieke maatregelen uit het Stikstofdecreet aanzienlijke inspanningen van de sector vergen. Hoewel potstallen voordelen bieden op het vlak van dierenwelzijn en bodemkwaliteit, worden ze binnen het beleid niet anders behandeld dan andere staltypes. Dat betekent dat ook bedrijven met een potstal hun stikstofuitstoot moeten reduceren, bijvoorbeeld door minder dieren te houden of nieuwe technieken toe te passen. Het probleem: er bestaan momenteel geen erkende technieken voor potstallen.
Snelle actie nodig
Minister Brouns betreurt dat het stikstofbeleid te weinig rekening houdt met duurzame systemen zoals potstallen. Hij benadrukt dat hij niet bij de pakken blijft zitten en heeft zijn diensten opdracht gegeven om maatregelen voor potstallen te prioriteren. Twee technieken voor gedeeltelijk ingestrooide stallen liggen momenteel ter advies bij het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij. Brouns verwacht daar binnenkort duidelijkheid over. “Potstallen zijn een heel belangrijk stalsysteem, dat ik zeker niet wil afschrijven. Ook de landbouwers die kozen voor een potstal, wil ik niet benadelen. Potstallen en ingestrooide loopstallen bieden namelijk belangrijke opportuniteiten. Deze stalsystemen verbruiken weinig water en bevorderen het welzijn van de dieren”, laat Brouns weten.
Daarnaast zet de minister in op snellere erkenning van nieuwe technieken via het WeComV en het Administratief Team Luchtemissies Veeteelt. Hij wil de administratieve last verminderen en heeft daarover concrete afspraken gemaakt. Dit moet ervoor zorgen dat innovaties sneller beschikbaar worden voor de sector.
Blik op Nederland
Brouns benadrukte dat Vlaanderen technieken uit Nederland snel kan overnemen via de ‘fast lane’-procedure. Zodra een techniek daar wetenschappelijk gevalideerd en vergund is, kan ze in Vlaanderen erkend worden. Ideeën uit de sector zijn welkom. Brouns roept sectororganisaties en landbouwers op om mogelijke oplossingen aan te reiken, zodat deze snel onderzocht kunnen worden.
Hoewel de minister begrip toont voor de vraag naar uitzonderingen voor veehouders met potstallen, is dat volgens hem voorlopig niet aan de orde. Wel stelt hij dat het essentieel is om landbouwers zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden over hun toekomst.
Melkveehouders met potstallen blijven dus voorlopig in onzekerheid, maar de minister verzekert dat hij werk maakt van oplossingen. De sector wacht nu vol spanning op de resultaten van de lopende onderzoeken.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: archief Prosu bv