Begin 2023 is Agroforestry Netwerk Overijssel opgericht met als doel kennis te delen met ondernemers, die dit landbouwsysteem willen toepassen op hun bedrijf. “Op deze manier proberen we goede voorbeelden uit te lichten en nieuwe plannen te ontwikkelen. Dit doen we door middel van kennisbijeenkomsten en bedrijfsbezoeken”, aldus Janneke Paalhaar, van Agroforestry Netwerk Overijssel.
Inmiddels hebben meerdere provincies dit soort netwerken. Agroforestry is sinds 2023 onderdeel van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van landbouwgrond. Daarom zijn er subsidies beschikbaar op landelijk en provinciaal niveau. Het verschilt per provincie in hoeverre er subsidiemogelijkheden zijn voor agroforestry.
Afhankelijk van het aantal bomen valt het perceel onder de gewascode bomen of gras- of bouwland. In de provincies Utrecht en Gelderland kunnen geïnteresseerden een subsidie aanvragen die 75 procent van de aanschafen aanplantkosten dekt. In andere provincies zijn er ook subsidiemogelijkheden mogelijk. In Noord-Brabant is er inmiddels de mogelijkheid om koolstofcredits te krijgen voor de aanplanting van bomen.
Opbrengst van koolstofcredits
Piet Rombouts van Rombouts Agroecologie maakt deel uit van Agroforestry Netwerk Gelderland. Op 30 oktober vertelde hij hier meer over in een online bijeenkomst van het netwerk. Volgens Rombouts maken koolstofcredits agroforestry financieel interessant met alleen al met koolstofcredits een mogelijke opbrengst van 600 euro per jaar per hectare (met een koolstofdioxide prijs van 75 euro per ton). Het is daarbij van belang, dat er minimaal dertig procent kroonbezetting is. Dit betekent dat het loof van de volgroeide bomen dit deel van de weide bedekt.
De contracten voor koolstofcredits zijn voor de lange termijn (twintig jaar) en de uitloop dient minimaal 0,5 hectare groot te zijn. Naast koolstofcredits kan de uitloop per jaar financiële opbrengsten tot 2.000 euro per hectare aan noten, 500 euro per hectare voor hout of biomassa en 1.000 euro per hectare in het kader van agrarisch natuurbeheer opbrengen. Investeringen in dit systeem zijn met name nodig in het begin van het project. De eerste drie jaar vraagt het onderhoud aandacht om alle planten aan te laten slaan. Later zal veel van het onderhoud door de dieren zelf worden gedaan.
Tekst: Kim Sjoers en Gerben Hofman • Beeld: Kim Sjoers
Het hele artikel, thuis op de mat?
Nog geen abonnement op vakblad Melkveebedrijf maar wil je deze wel thuis op de mat ontvangen?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvangt je elf keer per jaar het laatste nieuws. Elke editie heeft een nieuw, toepasselijk thema. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. Daarmee maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.be/abonneren voor alle mogelijkheden.