Zwavelkunstmest als schakel van optimale teelttechniek

Midden januari nodigde meststoffenproducent Yara zijn klanten en handelaars in Mechelen uit voor een Farmers Event. De bedoeling was enerzijds om de rol die kunstmeststoffen spelen binnen de CO2-discussie te kaderen. Anderzijds werd met de directeur van het PCLT uit Roeselare ook een externe spreker uitgenodigd die het had over het belang van een goed afgestelde meststofstrooier. Tot slot werd het belang van zwavel binnen de teelttechniek van gras en tarwe verduidelijkt.

Voor de toehoorders was het interessant om mee te denken hoe de efficiëntie van de inzet van kunstmeststoffen opgekrikt kan worden binnen het steeds strenger wordende wetgevend kader van MAP 6. Met de registratieplicht bijvoorbeeld zal iedereen verplicht worden om zijn kunstmestgebruik uit te balanceren. Niet enkel het type meststof maar ook de wijze en het ogenblik van toedienen zullen een doorslaggevende rol spelen. Overigens is het niet omdat de omstandigheden goed zijn om te bemesten, dat dit ook voor het groeistadium van de plant geldt.

Bemesten op maat is een noodzaak, maar vooraleer je dat kan doen moet je eerst goed onderbouwd weten waarmee je bezig bent. In dat opzicht wil Yara met de voorhanden zijnde tools een brug bouwen tussen de landbouwpraktijk en de duurzame productie van meststoffen

Gelet op het belang van een bemesting op maat in functie van de toepassing, de specifieke veldomstandigheden en de weersverwachtingen ontwikkelde Yara de webapp GrassN waarmee je voor vier percelen een specifiek advies kan krijgen. Via de website https://www.yara.be/grassn/ kan je er vanaf midden februari gratis mee aan de slag.

Voor het volledige verslag van het event klik onderstaande link

Zwavelhoudende kunstmeststoffen als schakel binnen een geoptimaliseerde teelttechniek

 

Bron: naar Lieven Van den Berghe in Melkveebedrijf editie België februari 2020

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: